Alt-tekst – Hvad betyder det? 1

Alt-tekst – Hvad betyder det?

Et alt-tag, også kendt som”alt-tekst” og “alt-beskrivelse”, er en HTML -attribut, der anvendes på billedkoder for at give et tekstalternativ til søgemaskiner. Anvendelse af billeder på alt -tags som f.eks. produktbilleder kan have en positiv indvirkning på en e-handelsbutiks placeringer i søgemaskinerne.

Søgemaskiner og andre robotter kan ikke fortolke billeder, men billeder kan spille en afgørende rolle i, hvordan mennesker fortolker et bestemt website. Alt -tags bliver derfor brugt af Google til at beskriver hvad billederne handler om eller referere til. Når Googlebot eller andre søgemaskinecrawlere inspicerer en side, bidrager billeder med korrekt formateret alttekst til, hvordan siden indekseres, og hvor den efterfølgende rangeres på Google.

Hvorfor er alt-tekst en vigtig SEO-faktor?

1. Tilgængelighed

Alt-tekst er et princip om ’accessible web design’. Det oprindelige (og stadig primære) formål er at beskrive billeder til de besøgende, der af en eller anden årsag ikke er i stand til at se dem. Dette inkluderer når der bliver blokeret billeder pga. cookies f.eks. eller brugere der er synshæmmede eller på anden måde ikke er i stand til visuelt at identificere et billede. At inkludere alt-tag med dine billeder sikrer, at alle brugere kan værdsætte indholdet på dit websted.

2. Billed-SEO

Ved at indsætte alt-beskrivelse på dine billeder gives der en bedre brugeroplevelse, mens det kan også være med til at give dig både eksplicitte og implicitte SEO-fordele.

Mens teknologien til billedgenkendelse af søgemaskiner er blevet væsentligt forbedret gennem årene, kan crawlere stadig ikke “se” billederne på en hjemmeside på samme måde som vi kan, så hvis du skriver en alt tekst er du sikker på at få forklaret crawlerne hvad du gerne vil have dem til at se – og ikke at de selv fortolker på det efter bedste evne. Fordi hvis ikke de forstår, eller blot tager fejl er det muligt at du enten kan rangere på søgeord der slet ikke er relevante for dit indhold eller faktisk helt gå glip af rangering.

Hvad er en god alt-tekst?

En god alt-tekst består opnås ved at beskrive billedet så specifikt som muligt. Alt-tag er først og fremmest designet til at give tekstforklaringer af billeder til brugere, der ikke kan tyde billedet 100%. Hvis et billede ikke har et formål/nogen værdi og kun er på hjemmesiden til designformål, bør det leve i CSS og ikke HTML.

Hold det (relativt) kort. De fleste søgemaskiner afskærer alt-tekst med over 125 tegn, så det er et godt råd at holde det til 125 tegnantal eller derunder.

Brug dine søgeord

Alt-tekst giver dig endnu en mulighed for at inkludere dit udvalgte søgeord på siden og dermed endnu en mulighed for at signalere til søgemaskinerne, at din side er yderst relevant for en bestemt søgeforespørgsel. Mens din første prioritet bør være at beskrive og give kontekst til billedet, skal du inkludere dit søgeord i alt-teksten på mindst ét billede på siden. Det giver en god SEO-værdi.

Undgå søgeordsfyld også kaldet keyword stuffing. Google giver dig ikke point for en hurtig dårligt skrevet alt-tag og du vil få problemer hvis du bruger din alt-tekst som en mulighed for at proppe så mange relevante søgeord som du kan komme i tanke om ind. Fokuser på at skrive en beskrivende alt-tekst, der giver kontekst til billedet og hvis det kan passe ind, så inkluderer gerne dit udvalgte søgeord.

Brug ikke billeder som tekst

Dette er ikke så meget en alt-tekst-specifik best practice men mere et generelt SEO-venligt princip. Fordi søgemaskiner ikke kan læse teksten i dine billeder, bør du undgå at bruge billeder i stedet for ord. Det vil sige, at hvis du har et billede hvor der er skrevet et citat eller andet ind på selve billedet, så kan søgemaskinerne ikke læse det. Det kan de ikke fordi du har redigeret det i et eksternt program og der derfor ikke nogen kode for søgemaskinerne at læse. Du taber derfor en masse tekst som potentielt kunne have givet dig medvind. Det er derfor en god idé at lave teksten over billeder inde i CMS-systemet. Hvis du absolut skal gøre det, så forklar meget specifikt hvad dit billede siger i din alt-tekst.

Inkluder ikke “billede af”, “billede af” osv. i din alt-tekst. Crawlerne ved allerede, at din alt-tekst refererer til et billede så det er ikke nødvendigt at angive det igen.

Glem endelig ikke formularknapper. Hvis en formular på dit websted bruger et billede som “send”-knap, skal du give billedet en alt-attribut. Billedknapper skal have en alt-attribut, der beskriver knappens funktion som “søg”, “anvend nu”, “tilmeld dig” osv.

Opsummering på Alt-tekst:

Alt-tekst er en tekst der beskriver et billede på din hjemmeside. Den bruges til at forklare crawlere og beskrive for brugere der måske ikke kan tyde et billede 100% hvad der er på billedet. Det er vigtigt for både din brugervenlighed og SEO at der er styr på alt-teksten. Mindst ét billede på din hjemmeside bør have en alt-tekst hvor dit udvalgte søgeord er inkluderet, det er nemlig en SEO faktor.

Google anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser

Facebook anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser