Hvad er SEO? Få styr på din søgemaskine optimering i 2022

Hvad er SEO? Få styr på din søgemaskine optimering i 2022 1

SEO er kort sagt selve processen som omhandler at lave kvalitets content der opfylder brugerens behov og derefter skaber konverteringer eller varme leads. Det hele sker igennem organisk søgning og det er derfor vigtigt at man adskiller det fra betalt annoncering.

Vi vil nedenfor gennemgå hvad er SEO og hvordan kommer du til tops i 2022, så tøv ikke og begynd allerede i dag!

Læs det hele igennem – eller spring ned til et specifikt afsnit du gerne vil læse om

Hvad er SEO?

Måske ved du allerede hvad SEO betyder. Du har i hvert fald fundet frem til denne artikel, så derfor har du i hvert fald interesse i emnet. Men for at være på den sikre side og hurtigt forklare hvad SEO er en forkortelse for. SEO står for search engine optimization og kaldes på godt gammeldags dansk søgemaskineoptimering. Det siger næsten sig selv, man skal optimere sin hjemmeside til søgemaskinerne.

Det kan f.eks. være Google eller Bing. Google er klart den største søgemaskine og er hele fundamentet for at vi i dag er så heldige vi kan ‘Google’ alt. For at Google kan beslutte sig for hvilke sider der har mest relevant indhold i forhold til søgeordet, har Google foreskrevet nogle parametre. Problemet er bare der ikke er nogen opskrift. Det er lidt ligesom at blive stillet til opgave at lave en banankage men uden at vide hvad der skal i. Du spørger derfor andre til råds og de fortæller dig ‘der skal banan i’, ‘der skal æg i’, ‘der skal sukker i’ men du ved ikke hvor meget eller hvor lidt der skal i af hver.

Derfor er SEO/søgemaskineoptimering en proces hvor man skal have en god portion tålmodighed men når man så får styr på opskriften er vejret utroligt godt på toppen (af Google)!

organisk_søgning_vs_betalt_annoncering

Fordelen ved søgemaskineoptimering er at du kan få ‘gratis’ trafik måned efter måned hvis dit søgeord rangere i top 3 på Google. Modsat betalt annoncering hvor du skal bruge annonceringskroner til at nå ud til din målgruppe.

Hvordan virker søgemaskinemaskinerne?

Nu skal vi se nærmere på hvordan søgemaskinerne virker i praksis.

Når du søger efter noget på Google (eller en anden søgemaskine) bliver du bragt videre, af en algoritme der arbejder i real tid, til det bedste resultat der matcher dit søgeord.

Hvad er SEO? Få styr på din søgemaskine optimering i 2022 2

Helt specifikt scanner Google hele sit indeks på “hundredevis af milliarder” af sider for at finde et sæt resultater, der bedst besvarer din søgning. Det hele sker på under 1 sekund!

Hvordan bestemmer Google det ”bedste”resultat?

På trods af at Google ikke offentliggør den indre funktion af sin algoritme baseret på indleverede patenter og erklæringer fra Google, ved vi, at websteder og websider er rangeret baseret på:

Relevans

Hvis du søger efter “opskrift på banankage”, ønsker du ikke at se websider om landbrug. Derfor leder Google først og fremmest efter sider, der er tæt relaterede til dit indtastede søgeord.

Google rangerer dog ikke blot “de mest relevante sider øverst”. Det skyldes, at der er tusindvis (eller endda millioner på verdensplan) af relevante sider for hver søgeterm.

For eksempel bringer søgeordet “banan opskrift” 328.000 resultater frem i Google (og det er på dansk!):

google-visninger-milisekunder

Så for at kunne placere resultaterne i en rækkefølge, stoler de på tre andre elementer i deres algoritme:

Autoritet

Autoritet er ligesom det lyder: Det er Googles måde at afgøre, om indholdet er nøjagtigt og troværdigt.

Spørgsmålet er: hvordan ved Google, om en side er autoritativ?

Det besluttes ud fra antallet af andre sider, der linker til denne side:

Hvad er SEO? Få styr på din søgemaskine optimering i 2022 3

Disse links er også kendt som ‘Backlinks’ og kan sammenlignes med en bog der bliver anbefalet af en masse boganmeldelser. Det må jo betyde at bogen er god, ik’? Men er den relevant for det søgeord jeg har tastet ind?

Indhold kan være relevant og autoritær. Men hvis det ikke er brugbart, vil Google selvfølgelig ikke have det indhold i toppen på det specifikke søgeord. Derfor bruger Google ‘User Experience Signals’ til at vurdere om en side skal have et såkaldt ‘Ranking Boost’.

Hvordan virker SEO?

Ved at optimere dit website til den søgemaskine hvor du gerne vil ranke med et søgeord er du faktisk påbegyndt dit SEO arbejde. Det kan være til f.eks. Google, Bing, Youtube og Amazon.

Dit ultimative mål er at sørge for at søgemaskinen ser din side som det overordnede bedste resultat for en brugers søgning.

Hvordan de bestemmer det bedst kvalificerede resultat er baseret på en algoritme, der tager højde for autoritet, relevans for forespørgslen, indlæsningshastighed af websitet og mange flere.

(Faktisk har Google over 200 rangeringsfaktorer i deres algoritme)

I de fleste tilfælde, når folk tænker “søgemaskineoptimering”, tænker de “Google SEO”. Derfor vil vi fokusere på at optimere dit websted til Google i denne guide.

Organiske vs. betalte resultater

Søgemaskinernes resultatsider er opdelt i to adskilte sektioner: organiske og betalte resultater.

Organiske søgeresultater

Organiske søgeresultater (nogle gange omtalt som “naturlige” resultater) er resultater, der rangerer 100 % baseret på fortjeneste i forhold til det arbejde du har lagt i det.

Betalt_vs_organisk_resultater_heimdall_nordic

Med andre ord, der er ingen måde at betale Google eller andre søgemaskiner for at rangere højere i de organiske søgeresultater.

Søgemaskiner rangerer de organiske søgeresultater baseret på hundredvis af forskellige rangeringsfaktorer. Men generelt anses organiske resultater af Google for at være de mest relative, troværdige og autoritative websteder eller websider om emnet.

Betalte resultater

Betalte søgeresultater er annoncer, der vises før eller efter de organiske resultater.

betalt_annoncering_heimdall_nordic

Betalte annoncer er fuldstændig uafhængige af organiske annoncer. Annoncører i sektionen med betalte resultater er “rangeret” efter, hvor meget de er villige til at betale for en enkelt besøgende fra et bestemt sæt søgeresultater (kendt som “Pay-per-click annoncering”).

Hvorfor er SEO vigtigt?

Search er en STOR del af trafikken til din hjemmeside. Tænk lidt over hvor mange gange du selv i løbet af en dag ‘Googler’ noget. Hvordan er din egen adfærd? Klikker du ind på det første og det bedste eller prøver du nogensinde at tage nummer 3 eller 4? Du har nok aldrig været ovre på side 10 for at finde noget relevant for din søgning, vel?

Når du så endelig får dig klikket ind på en hjemmeside er det vigtigt at indholdet er godt og relevant for dig og det søgeord du søger efter information på. Det samme når du klikker dig ind på en annonce. Lever hjemmesiden ikke op til de forventninger du har når du klikker ind? Så hopper du også ud igen med det samme.

3 tips til at få dit websted synlig på Google

  • Få gode kvalitets backlinks med en god linkbuilding strategi
  • Skriv godt content der løser din læsers spørgsmål
  • Sørg for at brugervenligheden på din hjemmeside er i top

SEO er vigtigt fordi det er en langsigtet investering der kræver minimal vedligeholdelse når det først er lavet. Modsat betalt annoncering skal du ikke finde annoncekroner og udvælge ultra specifikke søgeord du vil ud til målgruppen på. Med SEO kan du faktisk ranke på flere tusinde søgeord uden at betale en krone for et besøg. Betaler du nu 3 kroner for et klik med annonceringsmetoden PPC vil 1.000 besøgende koste dig 3.000 kr. Får du 1.000 besøgende pga. en organisk søgning skal du betale 0 kr. Fordi det koster dig ikke at få en besøgende ind gennem organiske søgninger. Det er da værd at tage med, ik?

Før du overhovedet begynder at starte på title tags og andre optimeringer af dit content er det vigtigt at starte fra bunden. Du skal undersøge hvilke søgeord dine kunder søger på. Hvilke eksakte ord og sætninger søger de på som er relateret til din forretning.

Når vi taler om keyword research er det vigtigt at tænke bredt. Har du nogensinde siddet og tænkt på en sang eller en film du bare ikke kunne komme i tanke om hvad hed? Og så skriver du ‘film om mand der løber langt’ og så kommer Forest Gump filmen frem. Det hedder LSI og står for Latent Semantisk Indeksering som giver Google mulighed for at forstå hvilken film det er du prøver at finde frem til. Det samme sker når du skriver et stykke fra en sang du ikke kan huske hvad hedder, så finder Google den frem til dig ved hjælp af SEO.

Sådan finder du værdifulde søgeord

Der findes et hav af metoder hvorpå du kan finde søgeord – dog er det altid et godt sted at starte med at analysere hvilke ord du i forvejen rangere på. Når du har gjort det kan du begynde at undersøge hvad din målgruppe søger på. Hvis du f.eks. sælger vin og prøver at skrive ‘gulerodskage’ i søgefeltet på Google vil du få en masse forslag frem fra Google selv.

keyword_research_google_heimdall_nnordic

Det er en god idé at skrive alle sætningerne ned så du har dem til senere i processen.

Brug dine favorit tools til at finde alle de søgeord der er relevante for din forretning. Det kan f.eks. være Answer The Public som er et vildt godt tool til at finde informationssøgende søgeord.

For eksempel hvis du driver en blog omkring opskrifter og skriver ‘gulerodskage’ ind i så får du en masse forslag til mulige søgninger.

answer_the_public_eksempel

Nu kan du begynde at kigge på hvor mange personer der søger på de forskellige søgeord du har fundet. Det kan f.eks. gøres i nogle af de helt store programmer:

On page SEO – Hvad er det lige for noget?

Med On page SEO sikrer du at din hjemmeside kan blive fundet af Google og vist i søgeresultaterne. Det kræver både at du har relevant, detaljeret og brugbart content i forhold til de søgefraser du prøver at blive vist på.

Teknisk SEO:

  • Hastighed – Folk kan ikke lide at vente, så Google vil gerne sende sine brugere til en side, der indlæses hurtigt. Sørg for, at alt dit indhold indlæses hurtigt, selv på en langsom internetforbindelse.
  • Kodekvalitet – Google har brug for ren, klar kode for at kunne fordøje og forstå dit indhold effektivt og effektivt. Til dato kan Google “forstå” nogle programmeringssprog bedre end andre (dvs. HTML over JavaScript); dette betyder dog ikke, at du ikke skal bruge sidstnævnte på dit websted. Det betyder blot, at du skal sikre, at Google kan få effektiv adgang til indholdet i alle tilfælde.
  • Sikkerhed – Et sikkert websted er et troværdigt websted. HTTPS hjælper dig med at rangere højere på Google og så giver det et signal til brugeren om at din hjemmeside er troværdig og sikker at færdes inde på.
  • Schema.org-markering – Kort fortalt forklarer schema.org-markup dit indhold til Google i et format, det nemt kan fordøje og forstå. Schema.org-opmærkning er en STOR hjælp for Google, og den kan også vise sig at være uvurderlig til at hjælpe dig med at placere dig i toppen af ​​SERP’er, når disse inkluderer et ’featured snippet’ eller et ’quick answer’.
  • Crawlability– Google skal kunne få adgang til dine sider og læse dit indhold. Udtrykket “crawl” betyder grundlæggende adgang til at læse en webside. Hvis Google ikke kan få adgang til dit indhold, kan det ikke vise din hjemmeside i sine resultater. Eksempler på problemer med crawling er ikke at give tilladelse til at Google kan crawle dine sider – en fil kaldet robots.txt giver dig lov til enten at tillade eller nægte Google adgang til bestemte sider på dit websted. Et andet problem med hensyn til crawling er at have sider bag en betalingsmur eller login-side – Google kan ikke få adgang til disse sider og kan derfor ikke vide, hvilket indhold de indeholder.
  • Webstedsarkitektur – Du skal organisere dit websted på en måde, der gør det nemt at forstå sektioner og kategorier. Det gør det nemt for Google at navigere gennem hver enkelt side på dit website. Hvis der er sider på dit websted, der ikke har interne links der peger på dem, vil Google have problemer med at finde disse sider. Og selvom Google så måske finder siden til sidst, vil siden blive betragtet som relativt mindre værdifuld end sider, der har interne links.
  • Mobilvenlighed – Hver side på dit websted skal være mobilvenlig. Brugere skal være i stand til nemt at navigere rundt på din hjemmeside og se dit indhold på en mobilenhed. Google vurderer dit indhold i henhold til dets ydeevne på en mobilenhed, så derfor er det vigtigt der er styr på den del. Google har et værktøj til at teste dine sider for mobilvenlighed.

5 vigtige On Page SEO faktorer på din hjemmeside:

  • Titel og metabeskrivelse – Metatitlen og overskriften på siden er meget kritiske signaler til Google.
  • Godt indhold – Efterhånden som internettet vokser og benytter sig mere og mere af multimedie, forventer folk rigere indhold, og Google vil gerne give dem det. Så Google leder efter mere end bare bunker af tekst. Google ønsker at se billeder, lyd, video for at gøre deres brugeres interaktion med indholdet bedre.
  • Overskrifter – H1, H2, H3, H4, H5 og H6 er overskrifter som indikere den vigtigste overskrift fra nummer 1 og helt ned til nummer 6.
  • Image Alt Text – Giv dine billeder der har betydning for hjemmesiden en ALT tekst så Google kan læse hvad billedet handler om.
  • Interne links – Skal være klar, logisk og enkel. Google er afhængig af interne links for at identificere, hvilket indhold på dit websted, der er vigtigst, og det er også afhængigt af interne links for at finde alle siderne på dit websted.

Når du har styr på disse faktorer er du langt. Google kan se du nævner det samme term igen og igen, hvilket giver Google den indikation at din side så må omhandle det specifikke søgeord. Derfor er det sindssygt vigtigt at du finder et fokus søgeord som får hovedrollen. Det er IKKE en god idé at prøve at rangere på flere forskellige søgeord på én side. Det må gerne være søgeord relateret til hinanden men man kan ikke rangere på både traktor og marketing bureau på samme side.

Sådan opstod SEO

Webmastere og indholdsudbydere begyndte at optimere websteder til søgemaskiner i midten af ​​1990’erne, da de første søgemaskiner katalogiserede det tidlige web. Til at begynde med behøvede alle webmastere kun at indsende adressen på en side eller URL til de forskellige motorer, der ville sende en “edderkop” for at “gennemgå” den side, udtrække links til andre sider fra den og returnere oplysninger, der findes på siden skal indekseres.

crawler_spider_google_heimdall_nordic

Processen involverer en “søgemaskine spider”, der downloader en side og gemmer den på søgemaskinens egen server. Et andet program, kendt som en indekser, udtrækker oplysninger om siden, f.eks. De ord, den indeholder, hvor de er placeret, og enhver vægt for specifikke ord, samt alle links, som siden indeholder. Alle disse oplysninger placeres derefter i en planlægning til gennemgang på et senere tidspunkt.

Webstedsejere anerkendte værdien af ​​en høj placering og synlighed i resultaterne af søgemaskinerne og skabte en mulighed for både white hat og black hat SEO-udøvere.

Google anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser

Facebook anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser