linkbuiding_guide_2022_heimdall_nordic

Linkbuilding i 2022 [Ultimativ guide]

Linkbuilding er en af de vigtigste faktorer for, at din søgemaskineoptimering bliver god. Dog er der forskel på om du laver positiv eller negativ linkbuilding. Google går nemlig op i både kvalitet af det indhold der bliver skrevet i artiklerne samt relevansen for den respektive hjemmeside der skal henvises fra. Derfor har vi udarbejdet den ultimative guide, så du kan nå til tops med din SEO i 2022.

Vi vil nedenfor gennemgå hvad er linkbuilding og hvordan kommer du til tops i 2022!

Læs det hele igennem – eller klik og spring ned til et specifikt afsnit du gerne vil læse mere om

Hvad er linkbuilding?

Linkbuilding er kort fortalt en metode hvorpå man bygger envejs hyperlinks (også kendt som “backlinks”) til et websted med det formål at forbedre synligheden for søgemaskiner. Det vil sige at hvis en blog linker til din hjemmeside, så opfatter Google linket som en slags anbefaling. Lidt ligesom en bog der skal have anmeldelser for at man kan bedømme om den er værd at læse. Det betyder derfor at hvis du har flere links fra troværdige hjemmesider, så vil du få bedre placeringer på Google.

Det er vigtigt at det er kvalitets links og at det ikke kun er købte links da det ellers vil skabe en unaturlig balance i din linkprofil. Linkbuilding gør det muligt at rangere på konkurrenceprægede søgeord, som du foruden ikke ville kunne opnå. Det sker fordi hvis du ingen links (anbefalinger) har fra andre hjemmesider, så ved Google ikke om du er en troværdig hjemmeside. Og så bliver der valgt en der har en stærk link profil.

For at opnå en stærk linkprofil er det vigtigt at man gør det over tid. Det ser langt mere naturligt ud at du får 40 links fordelt over en måned – kontra 40 links på samme dag. Så kan Google godt regne ud at du har købt links og det bliver ikke taget godt i mod.

Hvorfor er linkbuilding så vigtigt?

For at forstå det skal vi en tur tilbage til før Google’s tid. Det kan man næsten ikke forestille sig, vel? Dengang havde søgemaskiner som Yahoo! og Alta Vista deres storhedstid. Det var de helt store spillere på markedet! De rangerede deres søgeresultater 100% baseret på indholdet på en webside.

Så kom Google og satsede på noget revolutionerende.

Googles meget berømte PageRank Algorithm ændrede spillet totalt. I stedet for kun at vurdere en hjemmeside på indhold, indsnævrede Google feltet af mulige finalister ved at kigge på hvor mange personer der linkede til den specifikke side.

Google_pangerank_algoritme_heimdall_nordic

Havde Google ret ved at satse på PageRank algoritmen? Det må man i den grad sige ja til. Næsten 20 år senere er links stadig den bedste måde at bestemme kvaliteten af ​​en webside på. Det er grunden til, at backlinks forbliver Googles go-to-rangeringssignal.

Så tænker du måske:
Hvad er et link af høj kvalitet helt præcist? Og hvordan bygger jeg dem?

Sådan finder du høj kvalitets links

Autoritet af landingssiden

Har siden, der linker til dig, en høj PageRank? Hvis det er tilfældet vil et link fra siden have en kæmpe indflydelse på dine placeringer. Faktisk betyder autoriteten af den side der linker til dig, mere end nogen anden SEO faktor. Det skyldes, at links fra store autoritære sider (også kendt som PageRank) er kvalificeret til at give mere pålidelige anmeldelser end sider med en lav score.

Det kan sammenlignes lidt med hvem du synes er mest autoritær til at vurdere din sygdom:

En læge? Eller din kollega? Jeg havde nok valgt at stole på lægens udsagn og det havde du højest sandsynligt også. Det er lidt samme logik Google bruger, blot hvor backlinks fungere som validering for at det er en troværdig kilde.

(Bemærk: Selvom Google ikke deler PageRank-oplysninger offentligt, bruger de det stadig som grundlaget for deres algoritme.) Du kan nemt tjekke en proxy-indikator for PageRank (“PageRating”) ved hjælp af Ahrefs. Bare indsæt din URL i Ahrefs og tjek websitets “URLRating”:

Billede af Ahrefs Domain Ranking

Relevansen af indholdet på landingssiden

Nu har vi konstateret at domænets autoritet og kvaliteten af de backlinks en hjemmeside har er vigtige. Men der er endnu en vigtig faktor når vi snakker rangering på Google. Og det er nemlig:

Relevans!

Google stilles ikke blot tilfreds ved en stærk linkprofil med en god balance af forskellige domæner der linker til din side. Relevansen af indholdet på siden er også en super vigtig faktor.

Det vil sige at indholdet på den side der linker til din egen side skal være relevant for din side. Lad os sige at du f.eks. har en blog der omhandler bageopskrifter og den så linker ud til en webshop der sælger cykler. Det virker lidt underligt ikke? Det giver et signal til Google om at man bare har plottet et link ind for at styrke sin linkprofil mod betaling – en ting Google absolut ikke kan lide.

Så derfor sørg altid for at det indhold der står skrevet på den hjemmeside eller blog du får et link fra har en relation til det emne din virksomhed omhandler. Har du en webshop der sælger mobil tilbehør kan en blog der skriver om ‘business’ f.eks. godt lave en artikel der hedder ‘Top 5 business mobilcovers’ og så linke ind til din webshop. På den måde virker det naturligt at bloggen referere til din hjemmeside.

Linkets position på landingssiden

Er dit link indsat som en del af indholdet på siden?

Eller er det begravet i footeren og gemt væk?

Det viser sig faktisk ikke at være helt uden betydning. Normalt vil du jo have al informationen der er vigtig let tilgængelig for brugeren. Det vil sige at du naturligvis linker i den tekst du skriver, fordi linket kan være værdifuldt for læseren. Fængsler du derimod linket nede i footeren fortæller du indirekte at linket ikke har så stor værdi for siden.

Derfor vil du have dine links til at optræde i hoveddelen af din webside.

Er linket redaktionelt placeret?

Langt de fleste links, der oprettes online, bliver oprettet uden at nogen har bedt om dem. Som før nævnt danner de et afgørende grundlag for nettet og skaber forbindelse mellem hjemmesider, og bliver som regel skabt fordi nogen gerne vil være behjælpelige og linke til noget, som nogen bør kigge på.

Når det kommer til SEO, er målet for os alle at få kvalitetslinks, som du ikke bad om – altså redaktionelle placeret links.

Men det er svært at opnå.

Store brands som Apple, Gucci og aston Martin kan relativt nemt gøre det, men det er fordi de er et stort brand og har en masse brand awareness. For at bruge et ekstremt eksempel behøver Apple ikke at bede om links, når de udgiver en ny iPhone. Journalister, forfattere og bloggere vil skrive om det og linke til Apple, fordi det er iPhone.

Det er dog de færreste der har så stor awareness.

For resten af ​​os genereres den slags links ofte over tid, fordi du har gjort dit produkt- og/eller content værdigt, og det har fået opmærksomhed fra nok mennesker, hvoraf nogle har haft lyst til at linke til din side. Det er ikke umuligt at gøre dette, du skal bare have et meget stærkt fokus på at skabe noget, der er så godt, at folk ikke kan lade være med at linke til det.

Det er ofte de links, der vil stå tidens prøve og være værdifulde for dig længe efter, at linket er placeret.

Uanset hvor dit link vises på en side, bør du spørge dig selv:
“Blev dette link redaktionelt placeret?”.

Med andre ord, linkede nogen til dig, fordi de syntes, dit websted er fantastisk? Hvis det er tilfældet, er det et redaktionelt link.

Eller oprettede du selv en profil på et tilfældigt websted og droppede et link? Det er ikke et redaktionelt link.

Linkets ankertekst

Ankertekst er den klikbare tekstdel af et link. Og som det viser sig, bruger Google ankertekst som et rangeringssignal.

Lad os for eksempel sige, at du får et link til dit websted med ankertekst: “gulerodskage opskrifter”.

Anker link forklaring

Google ser ankerteksten og tænker: “Hmmm. Webstedet har brugt ankerteksten: “gulerodskage opskrifter”. Så derfor må siden jo handle om “gulerodskage opskrifter”

Som alt andet inden for SEO er søgeordsrig ankertekst i den grad blevet misbrugt ii sådan en grad at teksten er blevet unaturlig for mennesker at læse og kun er opsat til at tilfredsstille Google. I dag vil det blive betragtet som en spammy tekst at bygge masser af ankertekstlinks med nøjagtigt match på dit søgeord. Det er derfor vigtigt at bruge naturlige ankertekster der passer til dit indhold. Husk på at ankerteksten bliver lavet fordi du gerne vil linke til noget der er relevant for læseren.

Når en hjemmeside linker til en anden hjemmeside, er der to måder hjemmesiden kan linkes til på. Den første måde er et dofollow-link, og den anden måde er et nofollow-link. Selvom begge typer links tjener det samme mål om at linke fra oprindelsesstedet til destinationsstedet, fortæller de søgemaskinen to forskellige ting.

Hvad er et Dofollow-backlink?

Et dofollow-link er et link, der hjælper din SEO ved at videregive autoriteten for oprindelsesstedet (hvor linket kommer fra) til destinationsstedet (som er din hjemmeside). Denne overdragelse af autoritet kaldes “link juice”. Anskaffelse af dofollow-backlinks vil hjælpe med at forbedre dit websteds domæneautoritet eller domænevurdering, hvilket igen hjælper med at forbedre søgeordsplacering.

Som standard er links dofollow, så der er ikke behov for rel=”dofollow”, når du linker til en hjemmeside.

Hvad er et Nofollow-backlink?

Et nofollow-link, eller backlink, er et link, som ikke giver autoritet videre til det websted, det linker til. Disse links hjælper ikke i forhold til SEO.

For at lave et link nofollow skal du tilføje rel=”nofollow” til koden, når du linker til en hjemmeside.

Hvornår skal et Nofollow-backlink bruges?

Et nofollow-backlink bør bruges, når du ikke ønsker at videregive linkjuice til eller godkende det websted du linker til.

For eksempel blev nofollow backlinks første gang genkendt af søgemaskiner i 2005, da kommentarspam blev et problem. Webmastere var i stand til at lave links i kommentarfelterne nofollow, så hjemmesiden ikke ville drage fordel af at spamme kommentarer med links.

Andre situationer, hvor du måske ønsker at bruge et nofollow-link, ville være til sponsorerede links, affilierede links eller brugergenereret indhold.

Er Nofollow Links dårlige?

Svaret er nej. At erhverve nofollow-links er slet ikke en dårlig ting. Selvom du ikke får de fulde SEO-fordele ved et dofollow-link, kan nofollow-links generere bade trafik til din hjemmeside, samt diversificere din link profil. En naturlig backlink-profil består af en fordeling af både dofollow og nofollow backlinks.

Hvordan kan man se, om et link er Dofollow?

For at tjekke om et link er dofollow eller nofollow, kan du blot inspicere linket i browseren og tjekke HTML-koden.

For at gøre dette skal du højreklikke på linket i browseren og vælge “Inspicer”. Dette vil hente HTML-koden, der er knyttet til det pågældende link. Hvis du ser rel=”nofollow”, så er linket et nofollow-link. Hvis du ikke kan se rel=”nofollow”, så er linket et dofollow-link.

Ud over at bruge inspektionsværktøjet kan du bruge et backlink-analyseværktøj som Ahrefs eller Moz.

Sådan bygger du verdensklasse links med content marketing

Det er ingen hemmelighed, at content er nøglen, der låser op for fantastiske backlinks. Blot at udgive indhold vil ikke give dig nogle links. Desværre. Det viser sig faktisk at der er visse typer content der fungerer bedst til linkbuilding.

#1: Visuelle aktiver

Visuelle aktiver er:

  • Billeder & video
  • Diagrammer
  • Infografik
  • Skemaer og andre visuelt orienterede stykker indhold

Grunden til det virker:

Visuals er super nemme at linke til. For eksempel, når du udgiver et diagram på dit websted, får du et link, hver gang nogen deler dit diagram på deres websted. Dette yderst kraftfulde “del mit billede og link til mig, når du gør det”-forhold virker simpelthen ikke for tekstbaseret indhold. Tekst bliver regnet for duplikeret hvis man direkte kopiere det og indsætter på sin egen hjemmeside. Med et billede derimod kan du blot linke til din kilde og på den måde give anerkendelse til det website du har lånt billedet af. Det er en win win for begge hjemmesider.

På den måde er billeder super kraftfulde når vi snakker SEO og derfor er det også ekstremt vigtigt at have fokus på værdifulde billeder når du optimerer din hjemmeside.

#2: Listet indlæg

Du har uden tvivl før set overskrifter der lokker med “10 grunde til du skal…”, “Top 3…”, “20 bedste…” osv. hvis du søger på et søgeord. Det kunne f.eks. være du søgte på “linkbuilding” og så dukkede “10 gode grunde til du skal satse på linkbuilding”.

Det giver dig mulighed som læser for at vide hvad indlægget handler om og så har det også den power at man bliver nysgerrig efter at se hvilke 10 grunde der er tale om. Når du klikker ind på linket, kan du se hvilke overskrifter der er tale om og på den måde kan du hurtigt scanne hvad indholdet omhandler. Det giver et godt overblik over om det er interessant for dig eller ej. På den måde er du fri for at sidde og læse en masse tekst som i sidste ende måske ikke var relevant for de oplysninger du søgte.

På den anden side kan listet indlæg give dig flere mulige svar end det ene du måske søgte.

#3: Nytænkende research og data

Content der er nyt og spændende for læseren eller data der afslører ny viden fra diverse undersøgelser og research. Når man beskriver noget faktuelt, der ikke er andre der skriver om, kan man faktisk ofte få gode links på sådan et opslag. Det sker fordi du er first mover på emnet og derfor linker andre til dig hvis de bruger dit indlæg som kilde til deres eget skriv. Hvis det er hyper relevant kan det gå EKSTREMT hurtigt med disse links.

Det er derfor vigtigt at din hjemmeside/blog altid er opdateret med ny viden – og gerne før dine konkurrenter. Har du lavet et indlæg i 2016 omkring noget relevant på daværende tidspunkt? Så er det nok ikke relevant længere – i så fald skal det opdateres med ny fakta og på den måde viser du også Google at det er et aktivt indlæg der ikke er forældet.

#4: Dybdegående ultimative guides

En omfattende ressource, der dækker alt, hvad der er at vide om et givet emne (og gerne lidt til).

Ultimative guides indeholder en vanvittig mængde af information omkring et givent emne på ét sted. Et emne cluster / page pillar som en ultimativ guide dækker et emne 360 grader rundt og det er derfor muligt at ramme et bredt publikum af læsere. Fordi lige meget hvad de gerne vil vide om emnet, så har du været omkring det.

Et godt eksempel er denne ultimative guide. Tænk lidt over hvad der fik dig selv til at klikke ind? Var det et specifikt spørgsmål eller ville du blot vide alt om emnet?

EnEn anden fordel er at du kan lave en ekstrem god intern linkstruktur. Du får nemlig mulighed for at linke ind til andre indlæg som uddyber betegnelser du skriver i din page pillar.

Black hat SEO linkbuilding

Ingen guide til linkbuilding er komplet uden et afsnit omkring black hat SEO.

Black hat linkbuilding er ret let at få øje på: Hvis linkene går imod Googles retningslinjer for webmastere, er de sandsynligvis forbudte. Det giver jo sig selv, ik?

Betyder det, at du helt bør undgå black hat linkbuilding?

Det er et valg, som kun du kan træffe. Typisk er det ikke en god ting at gøre forbudte ting. Google har gjort det til et brud på retningslinjerne af en grund. Uden disse regler ville ingen kunne differentiere sig på markedet og derfor ville Google ikke kunne beslutte hvem der skulle stå øverst.

Valget er selvfølgelig op til dig, men personligt ville jeg aldrig gøre det. Belønning er simpelthen ikke større end konsekvensen.

Google Penguin
En algoritmisk straf, der specifikt retter sig mod websteder, der bruger spam-linkbuildingsteknikker (såsom spammet gæsteblogging og blogkommentarspam).

Du undgår straffen ved kun at bygge white hat-links.

Tålmodighed er det vigtigste du kan væbne dig med generelt når man snakker om SEO. Google skal først crawle den side der linker til dig før det kan skabe værdi.

Vil du hellere hjælpes af os? Så tøv endelig ikke med at tage kontakt. Du kan både få hjælp til hele linkbuilding processen eller blot købe en linkpakke og få sparring dertil.

Google anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser

Facebook anmeldelser

5.0
5/5

Baseret på 6+ anmeldelser